About Me

My Photo
Nell Huriean
I am me and that's all I can be...I'm not perfect and never claimed to be...but I am happy with who I am and with the decisions I have made in my life... NoBOdy perfectly noe EvERYTHINg AbouT me... I am a daughter, a SisteR, a Grand-Daughter, A niece, a cousin, a FrienD, a StudeNt, a Young girl And a grown woman. I aM confident And SCArED, TERRIFied anD exited. I am LovING AND cARing and thoughtful anD hOPEful. I am Shy anD friendly, anD careful AND carleSS. I am hard working anD determined But a little scared on tHe inside. I PraY to GOD and CrY My tEaRS. i listen To Others & olwez gave a chance for someone who deserved itz. I LoVE yoU anD I want yoU But nOt so close. I aM everything anD nothing alL at OnCE..feel free to visit my blog yaa..all about my Tales... Nell Heart you...
View my complete profile

love2


Saturday, December 31, 2016

Countdown 2016

Yuhuuuu..nda sedar masa berlalu dengan sangat cepat..aiyoooo..tiba-tiba nhe hari hari terakhir untuk tahun 2016 lah pula...macam biasa, setiap akhir tahun mimang sya update blog untuk kesimpulan 2016... nhe kali excited sia maw cerita nhe..sebab nhe tahun betul2 banyak peristiwa penting dan menarik..hahaaa..ermmm..dari mana maw mula nhe ahhhhhh....😏 sia blanja dlu 1 gambar selfiee lahhh


1. PERUBAHAN STATUS

Sia rasa yang paling ketara ini tahun adalah perubahan status..betul2 completly bertukar 360 darjah wooo... Daripada bujangan..tup..tupppp..sia jadi tunangan orang pada 04. Julai. 2016


Trus pada 15 September 2016 sia dengan rasminya menamatkan zaman bujangan.. i'm officially become Mrs. Brymen.. Pendaftaran kawin kami buat sana JPN Ibu Negeri Kota Kinabalu sebab lawa dan besar tempat dia kan berbanding JPN daerah..

Officially announced " Husband and Wife"


Our family... abg teda dalam gambar sebab anak dia mengamuk sana luar sebab actly dia jatuh sinta sama laki sia...punya mengamuk dia masa kami kawin..hahaa

Lepas tue reception pula kami buat 30 Oktober 2016 di Dewan Sulaman Tuaran.. Tetamu jemputan dalam 900 orang..memang ramai memandangkan terlampau banyak kenalan..ngam juga lah kami ambil dewan yang besar dan Grand., sebab kami buat sekali saja makan belanja memandangkan dekat juga tempat sya sma laki sia...sia dari Tuaran..laki sia orang Beaufort...dalam 3 jam perjalanan saja..sebab e2 kami buat sekali kabommmm saja..hahaa

Lagu " Aku cinta Aku Rindu "

Tema: Pink + Torquise

 Istiadat Sword Bearer


Sazau Mingku'ung with Modern dusun dress

okehh..selesai urusan kawin..urusan kemasukan rumah baru di Sarawak...2 bulan juga sia sini, nasib ngam2 cuti sekolah juga...syukur Tuhan, masa kami kawin..masing2 ada udah kereta sama rumah.. mimang dari kecik target saya kalo maw kawin mesti stabil dlu e2 ekonomi..3 tahun kami kerja sebelum kawin..so kiranya nda juga membebankan sia rasa nhe majlis..


Yang paling penting nhe tahun, 3 mingu selepas kawin sya disahkan mengandung..nampaknya mimang keturunan kami nhe subur2..hahahaa..dlu masa abang sulung sia kawin pun, mengandung pelamin juga ipar sia...sekarang giliran sia pula..mengandung pelamin juga...syukur Tuhan..we're expecting a baby!

Positive!

kicik lagi baby kami...fruit of love

Begini lah perubahan status sia nhe tahun..penuh dengan sukacita dan berkat..bila direnung-renung, betul2 bersyukur..bukan mudah perjalanan kami sampai kami terkahwin..macam-macam cobaan...buli dijadikan cerita sama anak-anak nanti kalo darang udah besar..hihi

2. Karier

Nhe tahun sia teda mohon eg- pertukaran langsung..sia malasssss udah..lagipun selesa udah bah nhe sekolah sia..kawan-kawan pun jenis sporting semua.. student pun makin okay disiplin..mimang masih ada yang gurangak..tp cuba lah maw macam-macam sama nhe cikgu naga..hahhaa..

Rakan-rakan seperjuangan sidang petang Smk Taun Gusi Kota Belud

Cerita pasal anugerah,sia sebenarnya nda lah berminat sangat maw kejar anugerah segala..sia malas..bg sia, yang penting buat kerja bah..nda payah lah gila kuasa atau maw tunjuk pintar..namun tahun nhe ada 2 juga lah sia dapat..1. Anugerah guru paling bergaya.. 2. Anugerah cemerlang lupa sia nama e2 anugrah..tapi berkaitan peningkatan keputusan PT3 lah...100 % kelulusan

"Guru paling bergaya"  hasil undian pelajar masa Hari Guru peringkat sekolah 2016


Anugerah Cemerlang peringkat sekolah

3. Pencapaian

Tidak begitu banyak pencapaian nhe tahun memandangkan sia sangatttttt sibuk maw mengurus bisnis...tapi yang agak ketara, biz  " Huriean Beautycare " sia makin memerangsangkan... kalo dlu sia cuma bermula dengan modal Rm 200.. sekarang pendapatan bulanan mencapai 12k.. tapi sia nda pakai juga nhe duit pendapatan..sanggup sia teda duit dari maw guna...kenapa???sebab sia maw kumpul modal sampai sia dapat buka kedai sendiri..memandangkan skrng nhe cuma menumpang kedai family sana gym sama menyewa vendor..pelan2 lah kumpul modal...nda lah sia maw buat pinjaman hanya untuk buka biznis..biarlah e2 duit hasil dari modal jualan sia sendiri... bukan juga bah maw show off sama minta puji nhe..tapi sia bangga juga lah sama pencapaian sia..hahhaaa..sebab sia bermula dari zero bah..tanpa pengalaman...tanpa bantuan..

Yang awal tahun ada lagi sia buka kelas fitness sana Tuaran Gym.. tapi memandangkan sia terlalu sibuk nhe tahun, sendiri sia kc beranti student-student sia..nanti lah sambung balik..sayang e2 lesen fitness sia tue kalo nda guna untuk kc maju e2 gym..dan tahun nhe banyak sia pg ikut e2 larian..atuk...nda juga sia kurus-kurus sia rasa..padahal tiap hari sia lari 3km wooo...pg gym juga yang buat sia tambah fit sama kurus..namun nanti lepas beranak sia tetap maw terus berlari juga nhe..hahaa.. btw, 3 aktiviti rutin sia untuk fitness adalahhhh running, hiking dan workout di gym..

Kodoku Run

Hiking with family


Freelectic di gym

ermmm..apalagi ahh..sia rasa ini2 saja bah kesimpulan ini tahun 2016..sebab mmg hidup sia pasal mengurus kawinnnn sja sepanjang nhe tahun...dari bulan Febuari- Oktober bah sia mengurus sendiri...memandangkan semua hal mendaftar, seminar, photoshoot, merisik, menunang, pendaftaran, reception hanya dirancang dan di buat dalam tempoh 8 bulan sendiri..sia rasa teda udah ruang utak sia maw pikir hal lain...begini lainie kalo jadi kakak sulung..tambah-tambah lagi laki sia pun di sarawak bah kerja...tp fuhhhhhh....selesai semua... cukup-cukuplah pasal itu...nda lagi sia sanggup kawin kalo teringat e2 penat..nasib 1 kali ja majlis..hahahaa..ermmm..sebelum habis, sia blanja kunun gambar pre-weding kami yang memakan belanja hampir 5 K..hahaa..


Image 1: vintage

Image 2:White Chapel

Image 3: Romantic Room

Image 4: Classroom

Image 5: Beach

Image 6: Garden

Image 7: Mountain

 Image 8: Memorial 

Begini sajalah nhe..and lastly, azam 2017??? 1. Sia maw buka kedai sendiri  dan 2. semoga anak kami nhe lahir dalam keadaan yang sihat memandangkan di awal sia punya pregnancy, banyak betul masalah...sia pernah mengutarakan kerisauan sia sma laki... tapi laki sia bilang " Jangan risau..mama dan dady dia sihat..anak kita pun mesti sihat" apa pun sia serahkan saja semua sama Tuhan.. nda kisah lah anak lelaki kah anak perempuan... Tetap akan dilahirkan sebagai anak yang Takut dan Taat kepada Tuhan..Itu yang paling utama.. dan semoga laki sia dapat pindah sabah...sakit bah berjauhan..ko pikirrrrr....hahahahaaa...babyeeeeeeee







Tuesday, January 19, 2016

2015

1.1.2016

Semalam merupakan hari terakhir untuk tahun 2015..sambutan countdown kami tahun nhe sama family..makan2...bakar2...cerita2..mimang sangat siuk tp jauh di sudut hati..masih ada yg nda lengkap...my heart teda sni..kerja...huhu..nda apa bah...besa2 kan diri hidup berjauhan..


Okayy..mcm besa sya akan buat 1 kesimpulan ringkas pasal tahun sya..2015 nhe mcm besa..berlalu seperti tahun2 sebelumnya..ada suka..tidak kurang juga dgn duka..apa pun yang jadi..sya anggap ja.. "everything happened for a reason"

1.Rohani
 Terus terang dari segi rohani sya mcm agak kurang sikit..nda taw lah napa..mungkin terlalu bz..terlalu bnyk urusan..membuatkan sya nda dpt fokus bila berada dlm  gereja..mcm boringgg sja..sya taw juga,nda sihat rohani bgtue..tp tahun 2016 nhe..sya harap makin kurang lah itu tanduk..u noe why? Sebab kita ada 7 hari den dalam 1 hari tue ada 24 jam..kenapa kita mda dpt luangkan 1 jam penuh untuk Tuhan..mmg somthing wrong somewhere..apa pun bantu doa untuk diri sendiri..huhu

2. Pekerjaan
Tahun nhe masuk tahun kedua sya bekerja sebagai guru..apa yang sya dpt katakan..sya suka nhe kerja..cuma sia rasa terlalu penat untuk ulang alik setiap hari 104 km..adui..minyak lagiiiii...sya ada try eg-pertukaran..tp berhentilah mengharap..gagal terus..hahahaa..belum tiba masanya mungkin..sya yakin Pengaturan Tuhan itu indah pada waktunya...disiplin di taun gusi pun makin okay berbanding tahun sebelumnya..dan yg sgt bikin sinang hati bila kita bekerja dengan teman2 sekerja yg sgt sporting..hehheeh..Terima Kasih Tuhan

panitia KH 

ohyaaa..tahun 2016 nhe sya fully balik ke bidang saya..Geografi..good news! Hehehe

3. Persahabatan
Persahabatan mcm sya nda brapa tahun nhe..sebab saya sgt2 bz mengurus itu ini sampai sya teda pun masa maw kluar dgn kawan..asa juga kluar sma bestie sya tp buli kira berapa kali..1 perkara yg sya pelajari pasal persahabatan tahun ini ialah..kita tidak semestinya perlu melekat atau sntsa bersama sahabat kita..sebab sahabat yang baik adalah sahabat yg boleh memahami kesibukkan sahabat dia..tidak bersifat mementingkan diri dan cuba berada di sisi sahabat ketika dia memerlukan..beberapa hal nhe cukup udah bagi sya..yalah..umur udah tua..kerja makin bz..aktviti bnyk..takkan lah maw expect kawan kita jadi ikur kita kan..adeii
bestie dr ums

bestie 1 sekolah

bestie dr gereja

4. Pencapaian
okay..maw cerita pasal 
pencapaian nhe bahaya sikit..sebab org yg benci kita akan berangapan kita show off...menunjuk2..tp apa yg sya maw nyatakan sni bukanlah bertujuan show off..tp untuk menunjukkan berkat Tuhan yg dicurahkan kpda sya wktu umur sya 27 tahun..yg pertama, sya dapat membeli dan memiliki 2 shop apartmen..1 sya kc sewa orang..yg 1 lagi sya hias pelan2 untuk rumah sya.. yg kedua, sya membantu keluarga sya untuk membuka bisnis keluarga..iaitu sebuah gym..TUARAN GYM AND FITNESS CENTRE yang terletak di pekan Tuaran..ketiga, saya memulakan bisnis peribadi sya sendiri..mula2 sya punya modal cuma rm200..tp skrng..modal pusingan sya mencecah  5k dalam sebulan..semua nhe adalah berkat dari Tuhan..Terima kasih Tuhan..Engkau sungguh baik..

5. PERCINTAAN


Yg nhe sya punya fav cerita..sebab sepanjang masa sia..semua pasal bocintaa sja..hahaha..tahun nhe banyak kami jalan2 masa cuti...pg simpang mengayau kudat, pg lingkubang kota belud..pusing habis semua tmpt di ranau..bjalann sja kerja..sebab sya hanya akan berjalan kalo nhe bobos ada..hihi..dlm negeri sja kmi bjalan..sebab belum ada ikatan, takkan maw berikutan kan..lain juga..hahaa..
Mcm biasa juga kalo org bercinta nhe kadang suwit2..kadang bikin panas..tp mmg tahun nhe mcm2 cobaan sma rintangan juga lah..apa lagi di pihak keluarga masing2..tp sya percaya..setiap masalah ada penyelesaiannya..cpt atau lmbt..semua akan ada jalan penyelesaian..cuma ikut dri sndri ja samada berani buat tindakan atau nda...
30 disember 2015, b4 balik sarawak..kami sama2 menghadap family..minta kebenaran dan restu untuk kawin tahun 2016..mcm yg kami jangka..jalan bukan semuanya lurus..tp sya yakin dan percaya, Tuhan akan buka jalan untuk kami..soal agama sgt sensetif so sya nda maw hurai lebih2 di sini..


Sia rasa mcm nhe jak lah kesimpulan tahun 2015 sya..syukur Tuhan atas semua berkat yg Tuhan bagi..semoga tahun 2016 nhe akan memcipta satu lembaran pahit manis yg indah..manis tidak sentiasa menjanjikan kebahagian..sebab mknan e2 ada macam2 rasa baru dia sedap..bgtue juga dgn kehidupan kita..hehee...btw, azam baru tahun 2016
1. Maw jaga badan..selim..berat 50kg!
2. Kc kurang gimbaran
3. Lebih dekat sama Tuhan Yesus (sentiasa)

Friday, December 25, 2015

Bestfriend


Bestfriend??? mungkin saya tidak begitu layak untuk mengongsikan tentang pesahabatan sebab melalui pengalaman yang pernah saya hadapi..saya bukanlah seorang teman yang baik. Sejak sekolah rendah saya mempunyai beberapa kawan baik..dan apa yang saya pelajari dlm dunia persahabatan nhe..bukanlah semuanya indah-indah belaka..well...duniaaaa...

Persahabatan akan mula merenggang bila masing-masing mempunyai hidup yang lebih baik..dengan kata lain : Sudah berkahwin... tipulah kalo orang bila e2 persahabatan tidak berubah..mmg ada juga berubah tue..apalagi bila tidak sama2 ubah status..i mean kawan kita kawin awal beberapa tahun dan ada keluarga lebih awal dari kita...semua akan berubah..bukan jeles..tp jauh di sudut hati mmg ada terasa juga...dan untuk menghilangkan perasaan sunyi..biasanya manusia akan cari kawan baik lain..dari situ persahabatan akan mula merenggang..ermm...


iya meh distance and time can't break them??? i dont think so...manusia berubah...ainahhh..kenapa sya menulis seolah2 sya prejudis pasal friendship nhe????hahhaahahaa..aduiii...jan marah ahhh..mungkin jauh di sudut hati sya, sya sebenarnya rindu dengan bestfriend sya..huhu..tp ntah lah...jalan yg dia pilih dlu btul2 menyakitkan hati sia,.sya rasa nda mungkin friendship kami akan balik mcm dlu..sya pun ada salah jua..ermmm..ntah lah tue..biarlah tue..sya pun udah terlanjur jahat sama dia..huhu..


sekarang nhe..sya masih ada beberapa kawan baik..tapi apa2 hal..sya prefer share dengan boyfriend sya sndri...dia mmg kawan baik yg sngt2 sporting...bergaduh macam laki bini, bgosip macam perempuan..dll lah...he so perfect for me..i trust him more than my girlfriend...and i'm so ready to share my life with him...
ermmmm..ntah apa sia mengarut nhe...hahahaa...sudahlah! byeeeeee...nell heart youuuu

Tuesday, September 2, 2014

A day At Johor Bahru


Airport Senai Johor Bahru

Orang bilang semua hal bermula dengan langkah yang pertama...dan inilah kali pertama melangkah di Johor Bharu..kami sampai sni jam 9.05 pm..mmg besar juga nhe airport...cantik lagi nhe..nah...okay...tempat pertama di tuju sana Gereja Yesus Benar Johor..kami disambut dengan penuh kasih oleh seiman-seiman di sana..syukur Puji TuhaN.



Ini di depan Gereja Yesus Benar Johor Bahru..sana kawasan perumahan..den  kami maw city tour sana JB b4 pg singapore..ohmannnnn...can't waited for that! b4 dat singgah2 dlu sana COUNTRY GARDEN lah...so nice woo tempat dia...dekat laut sana ada kolam renang...ada taman...mmg cantik lah...kijab...sia kc tinguk landskap tue tempat...


Di depan Country Garden dengan family

Ms. Pinky..

with sister, cuzie, ipar (bakal) hahaa


Nah...berjiwang juga sia sabantar..amcm jauh ...amcm bizi...but when i'm stopped..i will remembered my love one...begini lah kali kalo orng dewasa bcinta nhe ah...dewasa lah sangat...hahaaa..


Ehhhhh..ini pantai dia...bersih...pasir putih...tiada sampah....maigaddd...lepas tue masa bjalan2 ada muzik2 romantik lagi tue berkumandang...nda kah best tue?? hahaaa....

Bah...sini saja lah cerita pasal Johor..for sure, next tym sya maw pg Johor lagi..belum round habis lagi area Johor..hehee..


My big Family...XOXO!

Template by:

Free Blog Templates